Nikotinamid Ribosid (NR) – Et glimt av fremtiden

Nikotinamid Ribosid (NR) – Et glimt av fremtiden

Demens er blant de mest krevende helseutfordringene i vår tid, særlig når antall eldre øker raskt. I takt med at tradisjonelle behandlingsmetoder ikke alltid strekker til, vender flere forskere seg mot nikotinamid ribosid (NR) for å se om en økning av NAD⁺ kan påvirke hjernefunksjonen, særlig ved sykdommer som Alzheimers. Det norske forskningslandskapet er i full aktivitet – la oss se på noen av prosjektene.


Alzheimers – Jakten på en ny vinkling

N-DOSE AD-studien ved Helse Bergen
Blant de mest lovende initiativene finner vi N-DOSE AD-studien, der forskerne utforsker om NR kan ha en positiv innvirkning på Alzheimers sykdom. Ideen er at ved å heve NAD⁺-nivåene, kan man styrke mitokondrienes evne til å forsyne hjernecellene med energi – en nøkkelfaktor for å bremse kognitiv svikt. Prosjektet er fremdeles i en fase der resultater ikke er publisert, men alt tyder på at man opplever både god toleranse og oppmuntrende signaler. Samtidig understreker forskerne at det er for tidlig å trekke konklusjoner om endelig effekt.

Haraldsplass Diakonale Sykehus – For å knekke demenskoden trengs forskning
På Haraldsplass Diakonale Sykehus er det en bred tilnærming til demens, der nytten av alt fra legemidler til forebyggende livsstilsfaktorer og kosttilskudd blir vurdert. Mens de ikke nødvendigvis dykker direkte ned i NR-sporet, supplerer denne artikkelen “For å knekke demenskoden trengs det forskning” en forståelse av hvorfor det er så viktig å teste nye metoder. Her nevnes blant annet behovet for solide, kliniske studier og tverrfaglig samarbeid for at man skal kunne gi mennesker med Alzheimers bedre hjelp.

TV 2 – Siri (73) vil bidra til å løse demensgåten
En reportasje fra TV 2 setter ansikt på demensforskningen, der vi møter Siri (73) som deltar i et forskningsprosjekt for å bidra i jakten på nye løsninger. Mens innslaget ikke utelukkende handler om NR, viser det hvor sterkt engasjement pasienter og pårørende har for forskning på området. Dersom studier som N-DOSE AD lykkes, kan tilskudd som nikotinamid ribosid en dag bli en del av verktøykassen – men der er vi ikke helt ennå.


Parkinson 

Universitetet i Bergen (UiB)
Forskere ved UiB har undersøkt hvordan vitamin B3-relaterte midler, blant annet NR, kan påvirke nevrologiske forhold ved Parkinsons sykdom. Det er kjent at en dysfunksjon i mitokondriene og et lavt NAD⁺-nivå ofte går igjen i Parkinson-pasienter, noe som gjør at forskerne håper at økt NAD⁺ kan bremse eller mildne sykdomsforløpet. Resultatene så langt har vært “lovende” i laboratoriemodeller, men man venter fremdeles på større, kliniske studier for å fastslå de faktiske effektene på pasienter.


NADAge-studien – Forhindre funksjonsfall

Helse Bergen og funksjonsfall blant Eldre
Et annet interessant prosjekt i Helse Bergen er NADAge-studien, som retter seg mot hvordan NR kan påvirke funksjonsfall hos eldre – altså om økte NAD⁺-nivåer kan forhindre (eller i det minste forsinke) tap av muskelstyrke, mobilitet eller kognitive funksjoner. Mens Alzheimers og Parkinson er mer spesifikke diagnoser, er NADAge mer generell: Dersom cellenes energiproduksjon holdes oppe, kan man kanskje bevare en friskere kropp og skarpere sinn.

Hvor står forskningen nå?
Foreløpig er det få publiserte tall fra studien, men rekruttering og innledende data virker positive nok til at forskerne mener det er verdt å forfølge hypotesen videre. Den store drømmen? Å avdekke at NR kan bidra til et friskere liv i godt voksen alder, uten å love mirakler eller skape falske forhåpninger.


Hvorfor akkurat Norge?

Norge er kanskje ikke det første landet man tenker på i internasjonal forskning på kosttilskudd, men gode helse- og forskningsinstitusjoner som Haraldsplass Diakonale Sykehus, Universitetet i Bergen og Helse Bergen har et solid nettverk og tilstrekkelig finansiering til å gjennomføre tidligfase-studier. I tillegg fører vårt gode pasientregister og et relativt ensartet befolkningsgrunnlag til interessante, kontrollerte forskningsmiljøer.


Veien videre – Lovende

  • Samtlige prosjekter understreker at det er for tidlig å konkludere med at NR faktisk gir markante fordeler ved Alzheimers, Parkinson eller generelle aldersrelaterte plager.
  • Man er likevel enige om at NR som tilskudd ser ut til å være trygt og godt tolerert i moderate doser.
  • Engasjementet – både fra pasienter og pårørende – viser at man har et behov for nye metoder som kan bremse eller lette sykdomsforløpene. NR representerer ett av flere spor forskerne ønsker å utforske.

Konklusjon

For deg som følger med på norsk demens- og aldringsforskning, kan nikotinamid ribosid (NR) være noe å holde øye med fremover. Fra N-DOSE AD-studien på Alzheimers til NADAge-studien om eldre og funksjonsfall, tyder alt på at forskere her i landet er nysgjerrige på NAD⁺ og hvordan det kan påvirke hjernen og kroppen. Samtidig er det tydelig at gode, storskala resultater lar vente på seg – men nettopp derfor er det så viktig med grundig forskning, både i laben og i kliniske forsøk. Skulle disse studiene bekrefte de oppmuntrende signalene, kan NR ta en mer fremtredende plass i fremtidens verktøykasse for aldring og nevrodegenerative sykdommer.


Kilder:

(Innholdet over er kun til informasjon og erstatter ikke medisinsk rådgivning. Ved spørsmål om egen helse eller bruk av kosttilskudd, anbefales det å kontakte helsepersonell.)

Tilbake til bloggen